In Monitorul Oficial nr. 114 din 04.02.2022, s-a publicat Hotararea Guvernului nr. 171/2022 privind prelungirea starii de alerta incepand cu data de 7 februarie 2022 pentru 30 de zile, deci pana marti 8 martie 2022 inclusiv.
Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG ca permise in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens, si se relaxeaza cateva restrictii, cum este cea privind accesul fara certificat verde in magazinele alimentare din mall-uri si alte centre comerciale, nivelul pragului de incidenta peste care scade procentul maxim de ocupare a locurilor admis la anumite activitati sau existenta unei liste de tari din care strainilor nu li se accepta deloc sa vina in Romania. In rest prevederile noii HG sunt practic identice cu cele ale HG 34/2022.
In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi in continuare tot numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente. In continuare cerinta de a prezenta „certificat verde” nu se aplica la copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati, vindecati sau testati.
Astfel, in primul rand, s-a introdus o noua exceptie de la regula ca in mall-uri si super/hypermarketuri au acces doar clientii cu ”certificat verde”. Astfel, incepand cu 7 februarie, au acces acces in magazinele din centrele si parcurile comerciale care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare orice persoane, inclusiv cele care nu au ”certificat verde”, daca sunt indeplinite cumulativ trei conditii: sa fie stabilite culoare dedicate si controlate de intrare, deplasare si iesire in/din centrul / parcul comercial respectiv pentru acel magazin alimentar, sa fie asigurata o suprafata de minimum 4 mp / persoana si numarul cosurilor de cumparaturi sa fie limitat la numarul maxim de persoane carora le este permis accesul conform criteriului anterior.
Accesul in magazinele de produse nealimentare ramane permis in continuare tot doar pe baza de „certificat verde” , dar se pastreaza exceptarea celor cu suprafata de pana la 200 mp, indiferent de localizarea lor. Se pastreaza exceptarea de la prezentarea „certificatului verde” si in cazul accesului in benzinarii si in farmaciile situate in afara centrelor comerciale, precum si la centrele de vaccinare situate in interiorul unor centre comerciale daca este organizat culoar separat si controlat.
In al doilea rand, s-au relaxat usor restrictiile privind gradul maxim permis de ocupare a capacitatii spatiului, care scade de la 50% la 30% cand de depaseste in acea localitate o anumita incidenta a COVID19. Acest prag a fost ridicat pentru o serie de activitati de la 1/1000 la 3/1000 dar aceastra relaxare este deocamdata mai mult teoretica, pentru ca in majoritatea localitatilor oricum incienta este semnificativ peste 3/1000.
In concret, aceasta modificare de prag opereaza din 7 februarie cu privire la participarea spectatorilor la competitii sportive si cu privire la spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale in aer liber, cursurile teoretice si practice, workshopurile si conferintele, proiectiile de film, spectacolele si concertele in sala sau in spatii deschise, salile de sport si fitness si piscinele interioare, accesul la targuri, balciuri si talciocuri.
In schimb restrictiile pentru restaurante si cafenele – atat in interiorul cladirilor cat si la terase (inclusiv cele din cadrul hotelurilor, pensiunilor) au ramas neschimbate si din punctul de vedere al pragului de incidenta COVID19 de la care gradul maxim permis de ocupare a capacitatii spatiului scade de la 50% la 30%, pentru ca era si pana acum si a ramas in continuare tot 3 cazuri / 1000 locuitori.
In al treilea rand, nu mai regasim in noul HG nici o lista de tari din care, daca vin, se refuza total intrarea in Romania a cetatenilor straini si apatrizilor. Pana acum, asemenea tari erau Africa de Sud, Angola, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Zambia și Zimbabwe.
In rest, se mentin nemodificate regulile valabile si pana acum. Reamintim in continuare cateva dintre acestea:
Se pastreaza posibilitatea mentinerii, prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului de interne, a obligativitatii de purtare a mastii in toate spatiile publice, inclusiv cele deschise si neaglomerate si se mentine cerinta ca mastile sa fie de tip medical sau FFP2 (implicit si varianta unora de nivel superior ex. FFP3).
In hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare / primire turistica se mentine aceeasi regula ca sunt primiti doar clientii cu ”certificat verde”.
In cazul locurilor de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat / contra cost, participare poate fi tot pana la cel mult 50% din capacitate si cu conditia prezentarii de catre adulti a „certificatului verde”, fara diferentieri in functie de incidenta COVID19 in acea localitate.
La fel, activitatile recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber se pot organiza in continuare tot cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, iar adunarile publice, mitingurile si demonstratiile sunt permise in continuare cu conditia participarii tot a cel mult 100 de persoane care, toate trebuind sa poarte masca si sa prezinte „certificat verde”, fara sa conteze nivelul incidentei COVID19 in localitate.
Orarul magazinelor si al oricaror alte unitati de comert sau prestari servicii trebuie in continuare sa se incadreze in intervalul 05:00 – 22:00, deci funcționarea după 22:00 și deci și funcționarea non-stop nu este permisă. Se mentin aceleasi exceptii (farmacii, benzinarii, livrare la domiciliu, taxi).
Se mentine cerinta de utilizare a telemuncii sau a muncii la domiciliu pentru cel putin 50% din salariati atunci cand natura activitatii permite asemenea variante iar unde trebuie sa vina la locul de munca peste 50 de salariati este obligatorie in continuare decalarea orei de incepere – 7:30 respectiv 10:00 sau impartire pe grupe/ schimburi / ture.
Se mentine conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor publice de orice fel, regiilor autonome si a firmelor detinute de stat sau de autoritatile locale de prezentarea „certificatului verde”, exceptati fiind in continuare angajatii unitatii si avocatii care prezinta o imputernicire precum si cei care sunt chemati la procese si alte proceduri judiciare, disciplinare, contraventionale si altele care tin de probleme de ordine, siguranta publica si solutionare conficte juridice, pacientii, cei care merg sa se vaccineze sau sa beneficieze de alte servicii medicale si respectiv de prestatii sociale.
Aceeasi interdictie de acces se mentine si pentru accesul in sediile de firme private din cladirile de birouri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane simultan, fiind afectati clientii / beneficiarii persoane fizice dar si delegatii clientilor / furnizorilor acelor operator economici. Aceste institutii, regii si firme cu acces restrictionat sunt insa obligate in continuare sa rezolve acces online sau prin ghisee in exteriorul cladirii sau alte asemenea modalitati accesul publicului in situatii urgente (ex. eliberari de certificate deces sau nastere).
Nu s-au modificat normele privind alimentatia publica in spatii special amenajate in aer liber in exteriorul cladirilor care nu sunt terase propriu-zise nici cerinta ca la intrarea in sedii de institutii publice, sau la intrarea la orice operator economic sau profesionist sa se verifice temperatura personalului si vizitatorilor si sa se dezinfecteze obligatoriu mainile.
Se mentine interzicerea completa a activitatii barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private.