HG 34/2022 PRELUNGESTE PANA IN 6 FEBRUARIE STAREA DE ALERTA ADUCAND CATEVA INASPRIRI FATA DE RESTRICTIILE DE PANA ACUM

In Monitorul Oficial nr. 18 din 06.01.2022, s-a publicat HG nr. 34/2022 privind prelungirea starii de alerta incepand cu data de 8 ianuarie 2022 pentru 30 de zile, deci pana duminica 6 februarie 2022 inclusiv.

Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG si in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens, dar se inaspresc unele masuri iar cateva dintre interdictii si restrictii se aplica diferentiat in functie de incidenta COVID 19 in respectiva localitate.

In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi in continuare tot numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente. In continuare cerinta de a prezenta „certificat verde” nu se aplica la copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati, vindecati sau testati.

Desi sunt cateva inaspriri ale restrictiilor fata de regulile in vigoare pana in 7 ianuarie, se pasteaza nemodificate cele mai multe dintre intrerdictiile si conditionarile in vigoare pana acum in baza HG 1242/2021.Astfel, ca modificari generale, se revine la posibilitatea instituirii, prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului de interne, a obligativitatii de purtare a mastii in toate spatiile publice, inclusiv cele deschise si neaglomerate. In ultimele 30 de zile aceasta posibilitate nu mai exista, ci obligatia de purtare a mastii putea fi instituita numai ”in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, spatiile publice deschise cu aglomerari de persoane, mijloacele de transport in comun, locul de munca, piete, targuri si locurile unde se formeaza cozi”.

Mai mult, pentru prima data se specifica ce tip de masti sunt acceptate – medicale sau FFP2. In acest fel se pune capat unui echivoc mentinut inca de la inceputul pandemiei, caci in lipsa de orice specificatie privind tipul de masti, imlicit trebuiau considerate acceptabile si cele textile sau artizanale, desi din punct de vedere medical nu se justifica.

Ca modificari normative pe teme specifice, in primul rand, se inaspresc restrictiile privind prezenta a spectatorilor la competitii sportive, crescand distanta minima intre spectatori de la 1 la 2 metri si reducand de la cel mult 50% la cel mult 30% din capacitatea spatiului respectiv gradul maxim de ocupare daca incidenta in localitate este de peste 1/1000, mentinand in rest normele de pana acum ( program pana cel tarziu la ora 22:00, purtare a mastii, prezentarea „certificatului verde”).

In al doilea rand, in privinta evenimentelor culturale, se inaspresc similar conditiile de participare la proiectii de film, spectacole si concerte in sala sau in spatii deschise, ramanand procentul permis la cel mult 50% din capacitatea spatiului numai unde incienta este sub 1/1000, in restul de localitati revenind limita maxima la cel mult 30% din capacitatea spatiului. Se mentine in rest obligatia de purtare a mastii, ora-limita 22:00 si conditia prezentarii „certificatului verde”, fara conditii de numar maxim absolut de participanti sau suprafetei minime de persoana.

In al treilea rand, legat de spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte evenimente culturale in aer liber, se introduce si aici diferentierea – gradul maxim permis de ocupare a capacitatii spatiului fiind de acum de doar 30% si limita numerica de doar 500 de participanti in localitatile cu incidenta peste 1/1000 si ramane 50% grad de ocupare si pana la 1000 participanti doar in localitati cu incidenta sub 1/1000. In rest se mentine limita orara de 22:00, cerinta de purtare a mastii si de a asigura o suprafata de cel putin 4 mp pentru fiecare persoana dar, ca element nou, se cere si distanta de minimum 2 metri intre persoane.

In al patrulea rand, s-au inasprit si conditiile pentru organizare de cursuri teoretice si practice, workshopuri si conferinte, scazand la 30% procentul maxim de utilizare a capacitatii spatiului si la 100 de persoane numarul maxim de participanti cand incidenta in localitate este de peste 1/1000, si ramanand ca pana acum cel mult 50% din capacitate dar nu mai mult de 150 de persoane numai la incidente COVID19 cumulata la 14 zile de cel mult 1/0000. In toate cazurile se mentine cerinta purtarii mastii si limita orara de 22:00 dar creste suprafata minima de persoana de la 2 la 4 mp si se impune, ca element nou, si asigurarea unei distante de cel putin 2 intre participanti.

In al cincilea rand, se menține pentru restaurante si cafenele atat in interiorul cladirilor cat si la terase (inclusiv cele din cadrul hotelurilor, pensiunilor) conditia de a functiona cu cel mult 50% din capacitate numai in localitatile cu incidenta pana la 3/1000, dar se reduce la cel mult 30% in cele cu incidenta mai mare. Se mentine limita orara de 22:00 si cerinta de a prezenta „certificat verde”.
In al saselea rand, salile de sport si fitness si piscinele interioare pot fi folosite pana la capacitatea de 50% numai in localitati cu incidenta de sub 1/1000, pe cand in cele cu incidenta mai mare se poate ocupa cel mult 30% din capacitate. Aceeasi regula se aplica si la accesul la targuri, balciuri si talciocuri. Se pastreaaza cerinta de a prezenta in toate aceste cazuri certificat verde si, la salile de sport si fitness, si conditia de asigurare a cel putin 4mp / persoana, dar la acestea se introduce suplimentar cerinta de a asigura distanta de 2 m intre persoane.

In schimb, in cazul locurilor de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat / contra cost, se mentin cerintele actuale, de participare pana la cel mult 50% din capacitate si prezentarea de catre adulti a „certificatului verde” si limita orara 22:00, fara diferentieri in functie de incidenta. La fel, activitatile recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber se pot organiza in continuare tot cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna, iar adunarile publice, mitingurile si demonstratiile sunt permise in continuare cu conditia participarii tot a cel mult 100 de persoane care, toate trebuind sa poarte masca si sa prezinte „certificat verde”, fara sa conteze nivelul incidentei COVID19 in localitate.

Accesul in centrele si parcurile comerciale (deci si mall-uri, super/hypermarketuri ) si in hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare / primire turistica este permis in continuare tot doar pe baza de „certificat verde” si se mentine aceeasi regula si in toate magazinele de produse nealimentare cu suprafata de peste 200 mp, indiferent de localizarea lor, dar cu pastrarea distantei de 2 m intre persoane si asigurare minimum 4 mp / persoana.

Se pastreaza si exceptarea de la prezentarea „certificatului verde” in cazul accesului in benzinarii si in farmaciile situate in afara centrelor comerciale, precum si la centrele de vaccinare situate in interiorul unor centre comerciale daca este organizat culoar separat si controlat.

Orarul magazinelor si al oricaror alte unitati de comert sau prestari servicii trebuie in continuare sa se incadreze in intervalul 05:00 – 22:00, deci funcționarea după 22:00 și deci și funcționarea non-stop nu este permisă. Se mentin aceleasi exceptii (farmacii, benzinarii, livrare la domiciliu, taxi).

Se mentine cerinta de utilizare a telemuncii sau a muncii la domiciliu pentru cel putin 50% din salariati atunci cand natura activitatii permite asemenea variante iar unde trebuie sa vina la locul de munca peste 50 de salariati este obligatorie in continuare decalarea orei de incepere – 7:30 respectiv 10:00 (pana acum se cerea diferenta de cel putin 1 ore la inceput si la final) sau impartire pe grupe/ schimburi / ture.

Se mentine conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor publice de orice fel, regiilor autonome si a firmelor detinute de stat sau de autoritatile locale de prezentarea „certificatului verde”, exceptati fiind in continuare angajatii unitatii si avocatii care prezinta o imputernicire precum si cei care sunt chemati la procese si alte proceduri judiciare, disciplinare, contraventionale si altele care tin de probleme de ordine, siguranta publica si solutionare conficte juridice, pacientii, cei care merg sa se vaccineze sau sa beneficieze de alte servicii medicale si respectiv de prestatii sociale.

Aceeasi interdictie de acces se mentine si pentru accesul in sediile de firme private din cladirile de birouri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane simultan, fiind afectati clientii / beneficiarii persoane fizice dar si delegatii clientilor / furnizorilor acelor operator economici. Aceste institutii, regii si firme cu acces restrictionat sunt insa obligate in continuare sa rezolve acces online sau prin ghisee in exteriorul cladirii sau alte asemenea modalitati accesul publicului in situatii urgente (ex. eliberari de certificate deces sau nastere).

Nu s-au modificat normele privind alimentatia publica in spatii special amenajate in aer liber in exteriorul cladirilor care nu sunt terase propriu-zise nici cerinta ca la intrarea in sedii de institutii publice, sau la intrarea la orice operator economic sau profesionist sa se verifice temperatura personalului si vizitatorilor si sa se dezinfecteze obligatoriu mainile.
Se mentine interzicerea completa a activitatii barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: