În data de 21.03.2024 vor intra în vigoare modificările și completările aduse Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare de Legea nr. 49/2024, prin care se prevăd o serie de măsuri obligatorii pentru prevenirea risipei alimentare.
Potrivit art. 2 din Legea 217/2016 operatorii economici vor avea obligația de a implementa măsuri, precum: vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit către operatorii receptori, utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi, direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost, direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz, dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată.
Transferul cu titlu gratuit a alimentelor de către operatorii economici către operatorii receptori este considerată cheltuială de deductibilă – prevedere existentă și în vechea reglementare.
Și în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice s-au instituit o serie de obligații pentru a lua măsuri de prevenire şi diminuare a risipei alimentare atunci când, în cadrul activităţii desfăşurate, rămân sau pot rămâne surplusuri de alimente.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea următoarele obligaţii: să creeze platforma naţională, până la data de 30 iunie 2025, pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici, să publice pe pagina de internet proprie date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare, să coordoneze elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare, să realizeze campanii de informare şi conştientizare pentru a preveni şi reduce risipa alimentară, inclusiv în ceea ce priveşte impactul risipei alimentare din punct de vedere social şi al mediului.
Neintroducerea în această platformă, la șase luni de la momentul în care va deveni funcțională, a planului de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse sau rezultatele obținute de către operatorii economici, va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei. Totuși, această sancțiune nu va viza microîntreprinderile și întreprinderile mici. Platforma va trebui pusă în funcțiune până în martie anul viitor, potrivit noii legi.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va avea următoarele obligaţii: să contribuie la elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare; să furnizeze informaţii operatorilor economici implicaţi şi operatorilor receptori în vederea atingerii obiectivelor privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare; să realizeze campanii de informare şi conştientizare a consumatorilor pentru a preveni şi reduce risipa alimentară, inclusiv în ceea ce priveşte impactul risipei alimentare din punct de vedere social şi al mediului.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în consultare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, întocmesc Strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, care trebuie actualizată cu o periodicitate de cel mult 5 ani.
Strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, înainte de a fi adoptată, trebuie prezentată în cadrul Parlamentului României și cuprinde următoarele: planificarea generală a acţiunilor care trebuie întreprinse pentru prevenirea şi reducerea risipei de alimente; date relevante privind atingerea obiectivelor de prevenire şi reducere a risipei alimentare; obiective cuantificabile pentru următorii 5 ani pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare, în conformitate cu deciziile şi dispoziţiile prevăzute de actele normative europene şi internaţionale; acţiuni de sprijin şi promovare a măsurilor împotriva risipei alimentare; responsabilii cu privire la atingerea obiectivelor menţionate în strategie; resursele financiare necesare pentru implementarea fiecărei măsuri specifice prevăzute în parte.
Legea nr. 49/2024 poate fi consultată aici.