ONG-URILE POT BENEFICIA DE AJUTOR PUBLIC JUDICIAR ÎN MATERIE CIVILĂ

 

Prin Legea nr. 268/2024 pentru modificarea şi completarea unor Ordonanțe de Urgență, în vigoare din 03.11.2024, s-a introdus la art. 4 alin. (2) din OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă prevederea, ca persoanele juridice fără scop lucrativ (ONG) să poată beneficia de ajutor public judiciar în martie civilă, atunci când acționează pentru apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale unor persoane aflate în situații speciale sau, după caz, în scopul ocrotirii unui interes de grup ori general.

În acest caz, ajutorul public judiciar se poate acorda când instanţa apreciază că, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a acestor persoane juridice fără scop lucrativ, costurile procesului ar fi de natură să le afecteze în mod semnificativ activitatea curentă.

Ajutorul public judiciar se acordă sub forma plății onorariului avocatului numit de instanță sau ales de parte, plata onorariului expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, plata onorariului executorului judecătoresc și scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

În forma anterioară a Ordonanței de urgență nr. 51/2008 aveau posibilitatea de a beneficia de ajutor public judiciar doar persoanele fizice care nu puteau face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie.

Introducerea acestei prevederi este bine venită în condițiile în care multe ONG-uri din țară militează pentru diverse scopuri și cauze ce vizează apărarea intereselor publice sau a drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane care nu sunt membre ale organizației respective.

În lipsa acestei prevederi în multe cazuri o asociație, fundație sau federație, funcționând pe baza OG 26/2000, sau o persoană juridică fără scop lucrativ funcționând pe baza altei legi speciale (cum ar fi de ex. asociațiile de proprietari sau sindicatele) erau practic împiedicate să beneficieze de dreptul constituțional de acces la justiție din cauza imposibilității suportării costurilor unui proces sau a unei proceduri cu implicații juridice chiar dacă aveau dreptate, li se recunoștea legitimitatea demersului și li s-ar fi restituit la final cheltuielile efectuate dacă ar fi avut suma necesară avansării lor.

Multe persoane juridice sunt în situația de a avea dificultăți cu lichiditățile bănești / fond de rulaj, dar cele fără scop lucrativ erau mult mai afectate pentru că prin natura activității lor nu au cum să își creeze rezerve în asemenea scop, așa cum poate un operator economic să nu distribuie tot profitul realizat, să ia un credit bancar sau să recurgă la altă modalitate de finanțare.

Legea nr. 268/2024 poate fi consultată aici.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: