In ciuda situatiei pandemice, nu orice activitati profesionale colective trebuie si pot fi desfasurate online, inclusiv in localitatile unde incidenta cumulata la 14 zile a COVID19 este raportata a fi mai mare de 6/1000 sau chiar 7,5/1000 locuitori, cum e cazul unui mare numar de orase mari din Romania in octombrie 2021. Actualul cadru legal insa – care incepand din 10.10.2021 este HG 1090/2021 privind prelungirea starii de alerta, are un mod greoi de exprimare, care a creat nedumeriri multor organizatori de cursuri, workshopuri sau conferinte cu participare fizica.
Regula generala ramane cea de interzicere a desfasurarii de activitati colective, dar sunt prevazute o serie de exceptii aplicabile si cand altminteri restrictiile sunt foarte severe. Organizatorii sunt insa obligati sa verifice indeplinirea conditiilor de catre participanti, care in materie de vaccinare sau trecere prin boala impun verificarea certificatului digital european cunoscut ca ”certificat verde” cu ajutorul aplicatiei puse la dispozitie de autoritati, nefiind acceptate alte dovezi.
Astfel, conform pct. 36 si respectiv 41 din Anexa 3 alin.(1) la HG 1090/2021, dacă toti participantii sunt vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2 cu trecerea a cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se poate desfasura activitatea oricat de ridicata este incidenta COVID19 in localitate, cu participarea a peste 250 persoane cand are loc in interior si peste 300 in exterior, in cazul cursurilor si workshopurilor, respectiv peste 300 in interior in cazul conferintelor, deci fara limita superioara privind numarul de persoane sau procentul de numar de locuri ce poate fi utilizat. Mai mult, nu se impune nici purtarea mastilor, ci doar asigurarea unei suprafete de 2 mp / persoana participanta.
Totodata, conform pct. 38 si respectiv 43 din Anexa 3 alin.(1) la HG 1090/2021, exista si varianta organizarii de asemenea actiuni cu permiterea participarii nu doar a celor vaccinati, ci si a celor care au trecut prin boala, mai precis care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2, tot fara nici o limita a numarului total de participanti si tot cu asigurarea unei suprafete de cel putin 2 mp pentru fiecare persoana, dar cu cateva conditii suplimentare – folosirea a cel mult 50% din capacitatea maxima a spatiului interior sau exterior respectiv, purtarea mastii de protectie si respectarea celorlalte norme de sanatate publica stabilite prin ordin ministerial pentru acest tip de evenimente profesionale pentru adulti.
Dovada vaccinarii sau trecerii prin boala in alt mod decat cu certificatul digital european nu se accepta decat pentru persoanele provenind din tari din afara UE si Spatiului Economic European. Testele negative rapide sau PCR-RT nu sunt acceptate ca alternativa la vaccinare sau trecere prin boala in cazurile prezentate, iar restrictiile sunt aplicabile si persoanelor care pot dovedi ca le este contraindicata medical vaccinarea.
Ramane desigur sa vedem daca aceste reguli se mentin sau nu si dupa 24 octombrie, avand in vedere recentele declaratii politice privind intentia innaspririi restrictiilor instituite din motiv de epidemie COVID19.
=========
UPDATE 23.10.2021: Conform HG 1130/2021 publicata in 22.10.2021 seara, incepand de LUNI 25 OCTOMBRIE sunt INTERZISE workshopurile, conferintele si cursurile de instruire cu prezenta fizica, indiferent de incidenta COVID19 in acea localitate si fara exceptii, deci si cand ar fi fost toti participantii vaccinati.