FACILITĂȚI FISCALE PENTRU ABONAMENTELE DE SPORT ALE ANGAJAȚILOR și ANTREPRENORILOR INDEPENDENȚI (PFA, II, IF, profesii liberale)

În M.Of. nr. 36 din data de 12 ianuarie 2023 s-a publicat Legea nr. 34/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu intrare în vigoare în 15 ianuarie 2023

Angajatorii vor putea oferi sau deconta salariaților contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 (Activităţi ale bazelor sportive), 9312 (Activităţi ale cluburilor sportive) sau 9313 (Activităţi ale centrelor de fitness) – adică săli de sport, de cățărat, terenuri de fotbal, baschet, volei, tenis etc., bazine de înot etc.

De asemenea, se pot oferi sau deconta contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii.

Aceste beneficii sunt facilitate fiscal în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare salariat dar cu încadrare în plafonul de 33% prevăzut de Codul Fiscal pentru cele 8 categorii de , în sensul că sunt cheltuială deductibilă fiscal pentru angajator și sunt neimpozabile pentru salariat, adică nu se percepe impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

La fel, pentru persoanele care exercită activități economice independente (PFA; ÎI, ÎF) sau profesii liberale practicate în forme autonome (cabinete, societăți civile etc.) în limita anuală sus-menționată de 400 Euro asemenea abonamente constituie cheltuială deductibilă la calculul venitului net anual impozabil.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: