FACILITĂȚI FISCALE PENTRU NOMAZII DIGITALI

În M. Of. nr. 265 din data de 30 martie 2023 s-a publicat Legea nr. 69/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

De interes pentru nomazii digitali care beneficiază de anumite facilități fiscale în cazul în care este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Conform noilor reglementări, nomazii digitali nu au obligația de a contribui la sistemul public de pensii, în condițiile în care nomadul digital este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

De asemenea, nomazii digitali nu au obligația de a contribui la sistemul de sănătate prin plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, în condițiile în care nomadul digital este prezent pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Potrivit unei noi prevederi, nu sunt impozabile veniturile din salarii sau asimilate salariilor obținute de persoana fizică cu statut de nomad digital, din: activitatea pe care o prestează în baza unui contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: