HG 1161/2021 ADUCE NOI MODIFICARI ALE RESTRICTIILOR IMPUSE PE MOTIVUL COVID19 IN ACEEASI ZI IN CARE INTRASERA IN VIGOARE MODIFICARILE ADUSE DE HG 1130/2021

In Monitorul Oficial nr. 1017 din 25.10.2021, aparut luni seara dupa ora 21:00, s-a publicat HG nr. 1161/2021 care modifica HG 1090/2021 privind prelungirea starii de alerta incepand cu 10 octrombrie, in aceeasi zi in care intrasera in vigoare modificarile aduse aceleiasi hotarari prin HG 1130/2021. Modificarile se considera ca au intrat in vigoare deja de la publicare, si urmeaza sa dureze pana luni, 8 noiembrie 2021 inclusiv, cand trebuie sa inceteze efectele actualei HG 1090/2021.
Asta desigur daca nu cumva se vor aduce noi modificari, urmand actualul trend de grava instabilitate reglementativa, cand regulile se modifica de la o zi la alta si chiar in aceeasi zi, iar declaratiile publice unor politicieni anunta ca au intrat in vigoare norme care de fapt nu au fost inca adoptate, cum s-a intamplat in mod repetat in ultimele zile, cu o accentuare a incalcarii principiilor statului de drept.
Modificarile vizeaza din nou anexele 2 si 3 la HG 1090/2021 si constau in noi interdictii si inasprirea celor existente, dar si introducerea unor noi exceptii, firesti, de la norme edictate anterior cu deficiente de conceptie si aplicabilitate. Astfel, noutatile relevante fata de regulile intrate in vigoare in dimineata zilei de 25 octombrie 2021 sunt:
In centrele si parcurile comerciale (deci si mall-uri, super/hypermarketuri ) precum si in toate magazinele de produse nealimentare, indiferent de localizarea lor, si in hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare / primire turistica, accesul este permis numai celor vaccinati sau trecuti prin boala ( si eventualilor copii sub 12 ani care ii insotesc).
Exceptii de la aceste noi restricții fac numai benzinariile si respectiv farmaciile situate in afara centrelor comerciale, precum si doua cazuri speciale – serviciile publice si centrele de vaccinare situate in interiorul unor centre comerciale.
Se supenda pana in 05.11.2021 toate activitățile cu prezență fizică a elevilor și în unitățile private de învățământ. Acestea nu fuseseră afectate de măsurile anterioare.
In schimb s-au introdus o serie de exceptii noi la interdictia de acces in sediile institutiilor publice, regiilor si companiilor publice, a persoanelor care nu sunt vaccinate sau trecute prin boala sau cu test negativ COVID. In afara angajatilor acelei unitati si a avocatilor, sunt acum exceptati si cei care sunt chemati la procese si alte proceduri judiciare, disciplinare, contraventionale si altele care tin de probleme de ordine, siguranta publica si solutionare conficte juridice, pacientii, cei care merg sa se vaccineze sau sa beneficieze de alte servicii medicale si respectiv de prestatii sociale.
Intre timp s-a clarificat si faptul ca restrictiile impuse de HG 990/2021 cu toate aceste modificari nu se aplica la instantele judecatoresti si unitatile de parchet, pentru ca activitatea acestora este supusa unor norme speciale – Legea 114/2021.
De asemenea, in seara zilei de 25.10.2021 au fost publicate in acelasi Monitor Oficial 1017 / 2021 si 4 noi ordine ministeriale comune legate de combaterea pandemiei COVID 19, dintre care doua vizeaza modificari punctuale in actualele norme privind desfasurarea activitatilor religioase si unul vizeaza cele culturale, dar cel mai important este Ordinul comun al ministrului sanatatii si ministrului afacerilor interne ( Ordin MS / MAI 2282/156/2021 ) privind purtarea mastii, triajul epidemiologic si dezinfectia mainilor. Noul ordin aborga actualul Ordin MS/MAI 874/81/2020, dar diferenta este ca acum este obligatorie purtarea mastii si in spatiile publice deschise de orice fel indiferent de incidenta COVID19 in acea zona ( nu doar la peste 6/1000 ca pana acum) iar la locul de munca exceptie face doar cazul cand persoana este singura in birou ( nu cu maximum 10 in birou daca erau toti vaccinati, ca pana acum) mentinandu-se celelalte exceptii generale ( cei cu activitate fizica intensa, copiii sub 5 ani) si fiind expres mentionat si parezentatorii TV si preotii in timpul slujbelor.
AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: