HG 1183/2021 PRELUNGESTE PANA IN 8 DECEMBRIE STAREA DE ALERTA MENTINAND NEMODIFICATE APROAPE TOATE RESTRICTIILE ACTUALE

In Monitorul Oficial nr. 1070 din 08.11.2021, aparut luni seara, s-a publicat HG nr. 1183/2021 privind prelungirea starii de alerta incepand cu data de 9 noiembrie 2021 pentru 30 de zile, deci pana miercuri 8 decembrie inclusiv.
Se pastreaza abordarea de pana acum, in sensul ca sunt in principiu interzise toate activitatile colective cu exceptia celor enumerate de HG si in conditiile si limitele prevazute de HG, respectiv de ordinele ministeriale pentru activitatile pentru care in HG se face mentiune expresa in acest sens, iar toate interdictiile si restrictiile se aplica indiferent de incidenta COVID 19 in respectiva localitate si nu afecteaza copiii sub 12 ani atunci cand sunt insotiti de adulti vaccinati sau vindecati.
In toate cazurile, calitatea de persoana vaccinata complet, trecuta prin boala in ultimele 180 de zile sau avand test negativ recent de COVID19 se poate dovedi in continuare tot numai cu certificatul digital european cunoscut drept „certificat verde”, exceptie facand strainii veniti din tari unde nu se emit asemenea certificate, in cazul lor fiind acceptate documente doveditoare echivalente.
Nu s-a mai prelungit suspendarea after school-urilor si a prezentei fizice la scoala a elevilor ( prin recentul Ordin al ministrului educatiei fiiind impusa reluarea cursurilor in mod online numai unde mai putin de 60% din cadrele didactice sunt vaccinate sau vindecate), dar in rest se pasteaza nemodificate toate intrerdictiile si restrictiile in vigoare pana acum in baza HG 1090/2021 asa cum fusese modificata succesiv prin HG 1130/2021 si apoi HG 1161/2021.
Astfel, se mentine interzicerea completa a activitatii barurilor, cluburilor, discotecilor, organizarea de nunti, botezuri, mese festive si alte asemenea evenimente private, precum si conferintele, workshopurile si cursurile de instruire.
Activitatile recreative si sportive cu caracter necompetitional / de antrenament desfasurate in aer liber se pot organiza in continuare cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna si numai daca toate aceste persoane sunt vaccinate sau au trecut prin boala.
Adunarile publice, mitingurile si demonstratiile sunt permise in continuare cu conditia participarii a cel mult 100 de persoane care, toate trebuind sa poarte masca si sa fie vaccinate sau trecute prin boala.
Se mentine „carantina de noapte” in sensul restrangerii severe a dreptului de a circula in afara locuintei intre ora 22:00 si 05:00 in toate zilele saptamanii. Se mentin exceptiile anterioare in sensul ca nu se aplica persoanelor vaccinate sau vindecate in ultimele 180 zile, nici pentru deplasarile in scop profesional, in scop medical, in scopul ingrijirii / insotirii bolnavi, persoanelor varstnice sau copiilor si nici la deplasarile pentru tranzit sau deplasari cu mijloace de transport in comun.
Orarul magazinelor si al oricaror alte unitati de comert sau prestari servicii trebuie in continuare sa se incadreze in intervalul 05:00 – 21:00. Se mentin aceleasi exceptii (farmacii, benzinarii, livrare la domiciliu, taxi). Restrictia de orar se aplica si restaurantelor si cafenelelor atat in interiorul cladirilor cat si la terase (inclusiv cele din cadrul hotelurilor, pensiunilor) si se mentine pentru acestea si conditia de a functiona cu cel mult 50% din capacitate si tot numai pentru persoane vaccinate sau trecute prin boala.
In centrele si parcurile comerciale (deci si mall-uri, super/hypermarketuri ) precum si in toate magazinele de produse nealimentare, indiferent de localizarea lor, si in hoteluri, pensiuni sau alte unitati de cazare / primire turistica, accesul sae mentine regula ca este permis accesul numai celor vaccinati sau trecuti prin boala ( si eventualilor copii sub 12 ani care ii insotesc), exceptii fiind in continuare benzinariile si respectiv farmaciile situate in afara centrelor comerciale, precum si doua cazuri speciale – serviciile publice si centrele de vaccinare situate in interiorul unor centre comerciale.
Salile de sport si fitness pot fi folosite tot numai pana la capacitatea de 30% si cu asigurarea a cel putin 4mp / persoana si tot cu conditia ca toti clientii sa fie vaccinati sau vindecati. La fel si in cazul piscinelor interioare.
Locurile de joaca pentru copii in spatii inchise sau deschise cu acces controlat / contra cost pot fi folosite tot pana la 30% din capacitatea maxima iar copiii peste 12 ani si adultii insotitori trebuie in continuare sa fie toti vaccinati sau vindecati.
Pentru accesul la targuri, balciuri si talciocuri se mentine conditia ca persoanele peste 12 ani sa fie vaccinate sau vindecate si sa nu se depaseasca 30% din capacitatea maxima a spatiului
Se mentine cerinta de utilizare a telemuncii sau a muncii la domiciliu atunci cand natura activitatii permite aceste variante pentru cel putin 50% din salariati.
Se mentine conditionarea generala a accesului persoanelor in incintele institutiilor publice de orice fel, regiilor autonome si a firmelor detinute de stat sau de autoritatile locale de prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau a testului negativ, exceptati fiind angajatii unitatii si avocatii care prezinta o imputernicirem precum si cei care sunt chemati la procese si alte proceduri judiciare, disciplinare, contraventionale si altele care tin de probleme de ordine, siguranta publica si solutionare conficte juridice, pacientii, cei care merg sa se vaccineze sau sa beneficieze de alte servicii medicale si respectiv de prestatii sociale. Aceeasi interdictie de acces se mentine si pentru accesul in sediile de firme private din cladirile de birouri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane simultan, fiind afectati clientii / beneficiarii persoane fizice dar si delegatii clientilor / furnizorilor acelor operator economici. Aceste institutii, regii si firme cu acces restrictionat sunt insa obligate in continuare sa rezolve acces online sau prin ghisee in exteriorul cladirii sau alte asemenea modalitati accesul publicului in situatii urgente (ex. eliberari de certificate deces sau nastere).
Competitiile sportive sunt permise tot numai fara spectatori, fara vreo exceptie.
In cinematografe, sali de spectacole si concerte si la evenimente culturale in spatii inchise sau deschise au acces si pe mai departe doar persoanele vaccinate sau vindecate, cu purtarea mastii si numai pana la cel mult 30% din capacitatea maxima a acelui spatiu.
Nu s-au modificat nici normele privind alimentatia publica in spatii special amenajate in aer liber in exteriorul cladirilor care nu sunt terase propriu-zise nici cerinta ca la intrarea in sedii de institutii publice, sau la intrarea la orice operator economic sau profesionist sa se verifice temperatura personalului si vizitatorilor si sa se dezinfecteze obligatoriu mainile.

 

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: