DIN 1 SEPTEMBRIE, PRIN HG 729/2020 SE RELAXEAZA USOR RESTRICTIILE DETERMINATE DE EPIDEMIA COVID-19

In Monitorul Oficial 797 / 31.08.2020 s-a publicat HG 729/2020 de modificare a HG 668/2020 ref. PRELUNGIREA STARII DE ALERTA si masuri de combatere a efectelor epidemiei COVID 19.
Sunt destul de multe modificari si completari la Anexa III privind diminuarea impactului tipului de risc, toate in sensul usoarei relaxari a restrictiilor de pana acum. Astfel:
1. Redeschidere conditionata a CINEMATOGRAFELOR si salilor de CONCERT SI SPECTACOL
Isi pot relua activitatea si CINEMATOGRAFELE si Institutiile organizatoare de CONCERTE si SPECTACOLE, SCOLILE POPULARE, DE ARTA si DE MESERII, In condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii. (Pana acum era permis doar pentru muzee, biblioteci, librarii, studiouri si evenimente culturale in aer liber).
DAR pentru cinemetografe, concerte si spectacole in spatiu inchis conditia este sa nu se utilizeze mai mult de 50% din capacitatea salii / spatiului respectiv si sa fie vorba de un judet in care INCIDENTA CUMULATA A CAZURILOR NOI DE COVID19 SA FIE SUB 1,5 la 1000 locuitori in ultimele 14 ZILE.
INSA Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta pot restrictiona suplimentar sau interzice aceste activitati in localitati in care incidenta mentionata este peste acel prag chiar daca pe ansamblul judetului pragul nu este depasit sau invers – adica sa autorizeze asemenea activitati in localitati in care nu e depasit acel prag desi pe ansamblul acelui judet pragul este depasit.
2. Marire NUMAR MAXIM PARTICIPANTI la anumite tipuri de activitati
La spectacole tip drive-in nu se mai cere ca toti ocupantii autoturismului sa fie membrii aceleiasi familii, pot fi acum si grup de pana la 3 persoane care nu locuiesc impreuna.
Pentru evenimentele private in spatii inchise, numarul maxim de persoane se mareste de la 20 la 50, iar pentru evenimente private in spatii deschise, numarul maxim de participanti se mareste de la 50 la 100, cu mentinarea oblitgatiei de a respecta regulile de distanţare fizica.
La cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, numarul maxim de participanti la cele in spatii inchise creste la 50 de persoane ( pana acum erau cel mult 20) iar la cele in aer liber, se admit acum pana la 100 persoane.
3. Redeschidere conditionata a RESTAURANTELOR si CAFENELELOR
Acum prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt din nou permise in spatii tip RESTAURANT sau CAFENEA situatie in intreriorul cladirilor, dar numai in judetele (respectiv mun.Bucuresti) in care INCIDENTA CUMULATA A CAZURILOR NOI DE COVID19 este SUB 1,5 la 1000 locuitori in ultimele 14 ZILE.
Cand acel spatiu e situat intr-un hotel, pensiune sau alta unitate de cazare, el poate functiona si daca in acel judet este depasit acel prag al incidentei COVID19, insa in acest caz pot fi serviti numai cei cazati in acea unitate.
INSA Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta pot restrictiona suplimentar sau interzice aceste activitati in localitati in care incidenta mentionata este peste acel prag chiar daca pe ansamblul judetului pragul nu este depasit ( si deci pot functiona doar in regim de catering sau servire in camera, ca si pana acum) sau invers – adica sa autorizeze asemenea activitati in localitati in care nu e depasit acel prag desi pe ansamblul acelui judet pragul este depasit.
La servirea la terase, se mentine regula pastrarii a minimum 2 metri intre mese, dar se admit maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. ( Pana acum erau maximum 4 persoane din familii diferite).
Se mentin obligatiile generale de asigurare a distantei fizice inclusiv prin limitarea numarului de clienti si asigurarea spatierii intre mese, insa in unitatile administrativ-teritoriale in care exista raspandire intensa sau este in crestere numarul de cazuri de COVID-19, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) poate institui restrictii de orar si alte restrictii suplimentare.
De subliniat ca in continuare nu este deloc permisa functionarea barurilor, cluburilor si discotecilor, nici in aer liber, iar in centrele comerciale raman inchise locurile de joaca si salile de jocuri.
4. Clarificari privitor la RESTRICTIILE pentru JOCURI DE NOROC
Se precizeaza acum criteriile pe baza carora sunt restrictionate sau interzise activitatile organizatorilor de jocuri de noroc: Sunt permise numai in judetele in care INCIDENTA CUMULATA A CAZURILOR NOI DE COVID19 este SUB 1,5 la 1000 locuitori in ultimele 14 ZILE.
INSA Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta pot restrictiona suplimentar sau interzice aceste activitati in localitati in care incidenta mentionata este peste acel prag chiar daca pe ansamblul judetului pragul nu este depasit sau invers – adica sa autorizeze asemenea activitati in localitati in care nu e depasit acel prag desi pe ansamblul acelui judet pragul este depasit.
5. Alte precizari
Noua hotarare de guvern specifica si ce autoritati sunt insarcinate cu controlarea aplicarii noilor reguli, care intra in vigoare in 1 septembrie 2020, si precizeaza faptul ca rata de incidenta a cazurilor se analizeaza si comunica SAPTAMANAL, deci masurile nu se vor revizui cu frecventa mai mare de atat.
AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: