MAJORAREA SALARIULUI MINIM – HG 4 / 2021

In Monitorul Oficial nr. 40/13.01.2021 s-a publicat Hotărârea Guvernului nr. 4/2021 privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. A intrat in vigoare la data publicarii si a abrogat HG 935/2019.
In concret a crescut de la 2230 la 2300 lei / luna salariul minim obligatoriu in general. Insa in cazul special al angajatilor in functii pentru care este prevazut nivelul de studii superioare, daca au vechime in munca de peste un an in domeniul acelor studii, salariul minim a fost mentinut la 2350 lei lunar cat a fost si in ultimii doi ani.
De asemenea, a ramas neschimbat salariul minim in domeniul constructiilor, stabilit la 3000 lei conform art.71 din OUG 114/2018 si care este programat sa ramana la cel putin acest nivel pana in 2028.
In concluzie, angajatorii care angajati la nivelul salariului minim pe economie ( 2230 lei cand este norma intreaga), trebuie sa opereze majorarea lui cu efect chiar de astazi, iar diversele drepturi sau alte sume calculate pe baza nivelului salariului minim pe economie se majoreaza corespunzator, fiind acum raportate la suma de 2300 lei.
Asemenea exemple sunt patrimoniul initial al fundatiilor, nivelul minim al normelor de venit in sensul definit de Codul Fiscal si pragul de venit de la care unele categorii de persoane datoreaza contributii de asigurari sociale sau contributii de asigurari sociale de sanatate respectiv baza de calcul pentru anumite obligatii fiscale, nivelul de venit lunar sub care se pot acorda reduceri sau scutiri la anumite obligatii fiscale, cum este impozitul si taxa pe cladiri si pe teren, partea minima din salariu care trebuie achitata in bani atunci cand s-a convenit ca o parte din salariu poate fi platit de angajator in natura, ca hrana, cazare sau alte facilitati, nivelul prejudiciului maxim ce poate fi recuperat de angajator de la angajat fara sa existe obligatoriu o hotarare judecatoreasca in acest sens etc.
Reamintim ca, in conformitate cu art.164 alin.(4) din Codul Muncii, toti angajatorii trebuie sa isi anunte salariatii cu privire la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, si ca incalcarea dispozitiilor legale in materie de stabilire a salariului, raportat la salariu minim brut pe tara garantat in plata, constituie de regula contraventie, dar in anumite cazuri poate fi calificat si pedepsit ca infractiune.
AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: