In Monitorul Oficial nr. 720 / 10.08.2020 s-a publicat OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca
In esenta, noul OUG:
1. Permite angajatorilor sa reduca unilateral cu pana la 50% programul de munca al salariatilor in cazul reducerii activitatii angajatorului din cauza instituirii starii de alerta, de urgenta sau de asediu. Reducerea trebuie sa afecteze cel putin 10% dintre salariati si se face pentru cel putin 5 zile consecutive, insa programul de reduceri unilaterale de timp de munca trebuie facut pe intreaga luna. Pentru diferenta intre orele corespunzatoare normei din CIM si celei rezultate prin reducerea de program decisa unilateral, salariatii in cauza vor primi o indemnizatie de 75% din diferenta intre salariul de baza brut stabilit prin CIM si cel care ar trebui platit efectiv proportional cu orele lucrate conform programului redus. Nu se prevede un plafon valoric. Indemnizatia o va plati angajatorul si apoi o va deconta din bugetul asigurarilor de somaj printr-o procedura care se va stabili prin HG si va fi tratata dpdv fiscal la fel ca salariul. Sunt prevazute si criterii si reguli care sa previna abuzurile, de exemplu se cere ca reducerea activitatii sa fie dovedita cu reducerea, in luna anterioara sau cea dinaintea lunii anterioare aplicarii reducerii de program, a cifrei de afaceri / veniturilor cu cel putin 10% fata de luna similara a anului precedent si se interzic ore suplimentare, noi angajari sau subcontractarea muncii care nu mai e prestata de salariatii a caror program a fost redus unilateral, iar pentru incalcarea limitarilor prevazute se institutie amenzi foarte mari.
2. Prevede ca si profesionistii in sensul Codului Civil ( titulari PFA, II, IF, unii liber profesionisti….) si cei care au conventii de munca incheiate cu cooperativele conform Legii 1/2005, in caz de reducere a activitatii pe perioada si din cauza starii de alerta, de urgenta sau de asediu, pot beneficia, la cerere, pe baza de declaratie pe propria raspundere, de o indemnizatie de 41,5% din cuantumul castigului salarial mediu brut prevazut de Legea 6/2020 ( 5429 lei), sumele fiind acordate prin AJPIS de la bugetul de stat. Indemnizatia este supusa impozitarii pe venit si contributiilor sociale obligatorii. Detalii se vor stabili prin HG. Prin exceptie, pentru 2020 se prevede ca vor beneficia de acea indemnizatie cei care au beneficiat si de indemnizatia prevazuta de art. XV alin.(1) din OUG 30/2020.
3. Se prevad masuri si in sprijinul zilierilor, care pot primi timp de trei luni, dar nu mai tarziu de 31.12.2020, o indemnizatie de 35% din cat ar fi fost platiti pe zi de angajatorii care au trebuit sa isi reduca activitatea, suma fiind decontata de acei beneficiari integral prin AJPIS. Indemnizatia in cauza este impozabila la fel ca remuneratia zilnica pentru munca prestata de zilieri.
4. Se prevede acordarea unui stimulent timp de trei luni, dar nu mai tarziu de 31.12.2020, pentru angajatorii care incheie CIM pe perioada determinata de pana la 3 luni, prin decontarea unei sume de 41,5% din salariul prevazut in CIM pentru o norma intreaga pentru acel post, dar nu mai mult de 41,5% din cuantumul castigului salarial mediu brut prevazut de Legea 6/2020 ( 5429 lei), Suma se deconteaza din fondul pentru somaj, procedura urmand a se stabili prin HG.
5. Pentru salariatii care desfasoara telemunca conform Legii 81/2018, angajatorii pot primi cate 2500 lei / telesalariat, din bugetul asigurarilor de somaj, in limita fondurilor alocate in acest scop, pe sistemul primul venit – primul servit. Conditia e ca acel salariat sa fi lucrat minim 15 zile in sistem de telemunca IN PERIOADA STARII DE URGENTA si cererea sa se depuna inainte de finalul anului 2020 si suma sa fie cheltuita pentru achizitia de pachete de bunuri si servicii tehnologice destinate telemuncii. Detalii si conditii se vor stabili in urmatoarele 10 zile prin ordin ministerial.