OUG 191/2020 – AMANARE TERMEN DEPUNERE DECLARATIE REF. „BENEFICIARUL REAL” SI ALTE OBLIGATII PENTRU ONG-URI SI UNELE FIRME

In Monitorul Oficial nr.1013 / 30.10.2020 s-a publicat OUG 91/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului.
In cazul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor functionand in baza OG 26/2000, termenul de depunere la Ministerul Justitiei a asa-zisei „declaratii privind beneficiarul real” care urma sa expire in 1 noiembrie 2020, a fost acum amanat din nou.
Prin urmare, in cazul ONG-urilor care nu au depus acea declaratie, nou termen este de 90 de zile de la incetarea „starii de alerta”, si cum aceasta e improbabil sa nu fie prelungita la mijlocul lunii noiembrie, inseamna cel mai devreme mijlocul lunii martie 2021, daca nu intervin noi modificari legislative.
Este de stiut ca in Parlament exista in procedura un proiect de lege care propune eliminarea respectivei decalratii pentru unele categorii de ONG-uri, dar nu se stie daca si cand va fi adoptat.Amanarea sus-mentionata este aplicabila si pentru obligatiile ONG-urilor de a isi modifica actele constitutive pentru a le pune in concordanta cu celelalte obligatii introduse de Legea 129/2019, cum ar fi cele privind includerea termenului „asociatie”, „fundatie” sau „federatie” in denumirea propriu-zisa a organizatiei sau includerea traducerii in limba romana atunci cand denumirea era intr-o limba straina, ori cele privind datele de identificare care trebuie colectate de la membri ( fiind acum cerute de exemplu si CNP si serie si numar al actului de identitate sau codul de identificare fiscala la persoanele juridice) si depunerea la instanta a copiilor certificate ale actelor de identitate a acestora.
Acelasi nou termen de 90 de zile de la incetarea starii de alerta este instituit si pentru obligatia SRL-urilor, SA-urilor si altor categorii de persoane juridice supuse inscrierii in Registrul Comertului de a depune „declaratia privind beneficiarul real” conform cerintelor introduse prin Legea 129/2019, in cazurile in care entitatile respective nu sunt scutite de depunerea declaratiei ( cum ar fi SRL in care asociati sunt numai persoane fizice).
Aceasta noua amanare se aplica si obligatiei de a depune o noua declaratie privind „beneficiarii reali” in cazul in care ONG-ul sau persoana inscrisa in Registrul Comertului a depus anterior o asemenea declaratei dar au intervenit modificari in ceea ce priveste identitatea „beneficiarilor reali” in sensul definit de Legea 129/2019, care din pacate in continuare are neclaritati in ceea ce priveste cine este „beneficiar real” in cazul anumitor categorii de persoane juridice.
Nu opereaza insa aceasta amanare in cazul ONG-urilor care se infiinteaza, si nici in cazul firmelor pentru care legea nu prevede o scutire de la obligatia declararii „beneficiarului real”. Prin urmare in aceste cazuri declaratia trebuie facuta odata cu depunerea documentelor de infiintare. Ea trebuie sa fie in forma autentica ( deci facuta la notarul public sau reprezentanta diplomatica a Romaniei) si se depune la judecatorie in cazul asociatiilor si fundatiilor si la tribunal in cazul federatiilor.
In cazul infiintarii persoanelor juridice functionand pe baza Legii 31/1990 privind societatile sau a altor categorii de persoane juridice supuse inscrierii in Registrul Comertului, declaratia se depune la Oficiul Registrului Comertului, iar OUG 191/2020 prevede ca declaratia poate fi „sub semnatura privata” sau data in fata functionarului de la Oficiul Registrului Cometului, sau atestata de un avocat ori autentificata de un notar public, iar depunerea se poate face fie prin posta clasica sau curier, fie personal sau prin reprezentant, la sediul Oficiului Registrului Comertului, fie prin mijloace electronice, caz in care documentele trebuie semnate electronic.
AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: