PRELUNGIRE CU 30 ZILE A STARII DE ALERTA SI NOI USOARE MASURI DE RELAXARE A RESTRICTIILOR

In Monitorul Oficial nr. 515/16.06.2020 s-a publicat Hotararea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Prin urmare starea de alerta se prelungeste pana in 16 iulie inclusiv. Acest HG inlocuieste HG 394/2020 astfel cum a fost recent modificata prin HG 465/2020 dar masurile speciale care se aplica, prevazute in cele trei anexe, sunt aproape identice cu cele in vigoare pana acum.
Hotararea prevede ca raman in continuare aplicabile ordinele ministeriale numeroase emise in temeiul HG 394/2020 pentru reglementarea in detaliu a aplicarii starii de alerta in diverse domenii specifice, in masura in care nu contravin acestei noi HG, pana se vor emite noi ordine.
Precizeaza ca sanctionarea nerespectarii masurilor prevazute de acest HG se face conform prevederilor din art. 64-70 din Legea 55/2020.
Stabileste ca anumite masuri concrete vor putea fi decise de secretarul de stat sef al DSU prin ”ordin” emis in calitate de ”comandant al actiunii” deci nu prin hotarare a guvernului sau ordin ministerial. Aceasta dispozitie ridica o serie de semne de intrebare cu privire la legalitatea ei avand in vedere ca e vorba de masuri concrete de restrangere a unor drepturi constitutionale pentru zeci de zile pentru poate chiar toti cetatenii tarii chiar daca tipul respectiv de restrictie e prevazut in act normativ cu rang de lege si in principiu poate fi contestat in justitie.
NOUTATI fata de restrictiile in vigoare pana acum:
Se permit direct prin textul hotararii de guvern slujbele religioase si in interiorul lacaselor de cult, cu respectarea unor reguli de distantare fizica aprobate prin ordin ministerial. Pana acum vechea hotarare de guvern lasa intreaga reglementrare la latitudinea unor ordine ministeriale, care ar fi putut sa nu admita accesul public in interiorul bisericilor, insa Ordinul MS/MAI 875/80/2020 deja permisese aceasta din 22.05.2020, deci nu intervine vreo noutate practica).
Se mentin suspendate zborurile regulate de pasageri spre si dinspre Belgia, Franta, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA si Turcia cat timp CNSU le va mentine inca pe lista de „zone galbene”.
Se deschid o parte din punctele de frontiera care erau inchise pana acum, si anume doua cu Bulgaria, unul cu Ucraina, doua cu Serbia. (Mai raman totusi cateva inchise).
Se permite reluarea activitatii salilor de jocuri de noroc, cu respectarea unor masuri preventive stabilite prin ordin ministerial.
In rest se mentin restrictiile in vigoare si pana acum.
AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: