
Termenul de depunere al Declarației 101 privind impozitul pe profit pentru unele categorii de contribuabili în anul 2025
Informații eronate din partea ANAF privind termenul de depunere a declarației 101 referitor la impozitul pe profit pentru unele categorii de contribuabili
Nu a fost abrogată sau modificată și este în continuare în vigoare prevederea art. I alin.(13) lit. a) din OUG 153/2020 și art. Art. VI. din același OUG care prevede că „pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, prin derogare de la prevederile art. 41 și 42 din Codul fiscal, termenul pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit și plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor, iar pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat;” și respectiv că „prevederile art. I intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi se aplică pentru perioada 2021-2025.”
Adică rezulta că și în 2025, se aplică această derogare față de textul „normal” al Codului Fiscal conform căruia într-adevăr pentru o serie de contribuabili, cum sunt asociațiile, fundațiile și federațiile funcționând pe baza OG 26/2000, termenul ar fi fost în 25 februarie ( art. 41 alin.5 lit. a) raportat la art. 15 din Codul fiscal – „a) persoanele juridice române prevăzute la art. 15 au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul, cu excepția celor care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5), care au obligația să depună declarația și să plătească impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv până la data de 25 a celei de-a doua luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat;” , art.15 referindu-se la diverse categorii de organizații non-profit (culte religioase, sindicate, patronate, asociații de proprietari, asociații, fundații si federații funcționând pe baza OG 26/2000, obști și composesorate…)
ÎNSĂ în INSTRUCŢIUNILE de completare a formularului 101 „Declarație privind impozitul pe profit” din Anexa I din Ordinul ANAF 206/2025 pentru aprobarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularelor 101 „Declarație privind impozitul pe profit” şi 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, publicat în Monitorul Oficial nr. 140 din 18 februarie 2025, este menționat la art. I. pct.1 referitor la „Depunerea declarației” că „Declarația privind impozitul pe profit se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Contribuabilii prevăzuți la art. 41 alin. (5) lit. a) și b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depun declarația anuală de impozit pe profit până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor.” fără însă să indice măcar într-o notă faptul că în 2025, conform OUG 153/2020, încă nu se aplică prevederea art. 41 alin.(5) lit. a) din Codul Fiscal.
În schimb în „calendarul obligațiilor fiscale” pe luna februarie 2025, de pe site-ul ANAF, în mod corect nu figurează nici un termen de depunere a declarației 101 https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2025.htm
Nu este prima dată când ANAF comunică public date inexacte prin postări pe webiste-ul propriu sau chiar prin Ordine ANAF (cum s-a întâmplat de data aceasta) generând stres inutil în rândul unor contribuabili.
Și în anii trecuți au circulat zvonuri cum că termenul de depunere de către unele persoane juridice ( de exemplu ONG-uri) a declarației anuale 101 nu ar fi în 25 iunie, și s-au dovedit neîntemeiate. Zvonurile veneau și din formularea defectuoasă a art. I din OUG 153/2020 care, la o lecturare neatentă, putea induce ideea ca și alin. (13) ar viza doar firmele care își cresc capitalul conform prevederilor din alineatele anterioare, deși derogarea privind termenul de depunerea declarației 101 nu a fost formulată în legătură cu persoanele care procedează la acele majorări de capital, ci de perioada pentru care se aplică acest art.I din acel OUG.
avocat Radu Mititean