La data de 09.01.2025 s-a publicat în M. Of. Legea nr. 331/2024 privind Codul Silvic care va intra în vigoare în 12.01.2025 la ora 00:00, când se abrogă Legea 46/2008 care reglementa vechiul Cod Silvic, precum și dispozițiile art. 10 și 17 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 139/2005 privind administrarea pădurilor din România, dispozițiile art. 2 alin. (2) și art. 5 alin. (1) din Legea nr. 56/2010 privind accesibilizarea fondului forestier național, Hotărârea Guvernului nr. 954/2002 privind aprobarea Regulamentului pentru stabilirea modalităților concrete de gospodărire a pădurilor și de repartizare a resurselor materiale și a surselor financiare cuvenite persoanelor fizice și juridice pentru pădurile pe care le au în proprietate și pe care le administrează prin structuri silvice de stat, pe baza contractuală, precum și a obligațiilor acestora, Hotărârea Guvernului nr. 2.293/2004 privind gestionarea deșeurilor rezultate în urma procesului de obținere a materialelor lemnoase, Hotărârea Guvernului nr. 861/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de acordare, utilizare și control al sumelor anuale destinate gestionării durabile a fondului forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice și a celui proprietate publică și privată a unităților administrativ-teritoriale și pentru aprobarea Procedurii de realizare a serviciilor silvice și de efectuare a controalelor de fond.
Legislația subsecventă Legii nr. 46/2008 — Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, rămân în vigoare până la adoptarea legislației subsecvente în condițiile legii.
În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale și reprezintă autoritatea de stat în domeniul silviculturii cu rol de implementare, reglementare, coordonare și control, conform art. 10 din Legea 331/2024, emite norme tehnice speciale cu privire la amenajarea pădurilor cu rol social și a celor care necesită măsuri de conservare activă fără reglementarea recoltării de produse principale, inclusiv pentru pădurile incluse în centurile verzi din jurul orașelor.
În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Autoritatea aprobă metodologia pentru crearea centurilor verzi din jurul orașelor, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru silvicultură.
În termen de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Consiliul Județean Ilfov, în parteneriat cu Primăria Generală a Municipiului București, cu consultarea proprietarilor și administratorilor de păduri, a societății civile, a autorităților pentru protecția mediului și a celor cu atribuții în domeniul ariilor naturale protejate, pădurilor și apelor, adoptă Planul de management al pădurilor de pe raza teritorială a unității administrativ-teritoriale Ilfov.
Avocat Radu Mititean, din cadrul SCA Mureșan Mititean Cleja, a făcut parte din colectivul de elaborare a proiectului de lege, iar în actualul Cod Silvic se regăsesc o parte dintre reformele propuse de el. Noul Cod Silvic reprezintă un pas înainte în domeniu.
Legea 331/2024 poate fi consultată în integralitate aici.