Începând cu data de 15.03.2024 se interzice comercializarea și oferirea cu titlu gratuit către minori a băuturilor energizante

Începând cu data de 15.03.2024 vor intra în vigoare modificările aduse de Legea nr. 42/2024 la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Băuturile energizante au fost definite ca fiind băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum: cofeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Sancțiunea pentru încălcarea acestor dispoziții este amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei. Dacă faptele sunt săvârșite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei.

În situația în care operatorii economici vând în mod repetat minorilor băuturi energizante se dispune măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

În cazul automatelor vendig care comercializează băuturi energizante nu se întrevede altă soluție decât eliminarea băuturilor energizante din automate, întrucât nu se poate verifica vârsta persoanei care achiziționează aceste produse.

Legea nr. 42/2024 poate fi consultată aici.

AI PUTEA FI INTERESAT ȘI DE: